TAPEINDEN CILINDERKOP/CILINDER

 

 

beginpagina

 

 

De tapeinden waarmee de koppen en cilinders op het motorcarter worden vastgeschroefd zijn in onze ogen een grote bron van ellende.

Citroën heeft deze van het goedkoopste materiaal gemaakt wat te vinden was: Pisbakken staal!

Ons inziens is dat een verkeerde instelling want na een tijdje rekken ze uit en krijg je speling op de aansluiting. Als ze dan ook nog eens een jaartje of 25/30 meegaan kun je wel raden wat er nog over is gebleven van de oorspronkelijke (t)rekkracht.

Dat is de oorzaak van de uitlaatstank in je eend, de koppen sluiten niet meer naadloos aan op de cilinder omdat er speling is ontstaan door het uitrekken van de tapeinden. Uitlaatgassen komen gewoon naar binnen. Gratis inademen, zoveel als je wilt!

 

Methode ik wil wel maar kan niet (wet tot behoud van ellende):

Het probleem kun je oplossen door ze weer na te trekken (20/23Nm, meestal op voorhand ietsje meer, ze rekken toch weer ) maar tapeinden die uitgerekt zijn en al veel te lang moeten werken op een plaats waar het eigenlijk te warm voor ze is, vinden dat natuurlijk helemaal niet leuk.

Gevolg is dat de lekkage tussen je cilinder en kop gewoon weer terug komt omdat ze verder uitrekken.

Oplossing is dus amateurswerk, werkt maar een blauwe maandag, de koppen kun je weer gaan natrekken waardoor de tapeinden nog slapper worden tot ze uiteindelijk afbreken. Gebeurt dat onderweg loopt er een zuiger vast en met een beetje pech kan ook de krukas bij het oud ijzer.

Dat heb je dan natuurlijk zelf veroorzaakt en je weet dat dat klopt maar dan het is wel te laat!

Als het door de garage is gedaan weten ze nergens van. Ga maar eens beweren dat ze gelijk de juiste methode hadden moeten kiezen.

 

De Eendengarage manier:

Een echte en blijvende oplossing is nieuwe tapeinden van een staalsoort die die temperatuur met gemak aankan en niet rekken bij het minste of geringste, dus anti rekgarantie (leuk woord hé).

We doen dit al 20-25 jaar en durven gerust te zeggen dat we hiermee definitief de lekkage tussen kop en cilinder hebben getackeld. Een echt "De Eendengarage" product dus. 
Natuurlijk zitten ze standaard op elke Le Moteur Superieur. Nergens doen ze dat bij een motorrevisie want het is te duur. Komt er dan lekkage, wassen ze hun handen in onschuld, trekken de koppen na en aju paraplu. Dan blijft het wel weer even weg
(tot na de garantieperiode).
En dan te bedenken dat je met een gereviseerde motor altijd extra warmte ontwikkeld dus extra kans op lekkage.
 
Wij besparen op ellende, je krijgt helemaal geen lekkage!!!

 

Bijkomend voordeel (gratis):

Citroën zegt dat je bij de montage van de tapeinden het daarvoor bestemde gereedschap moet gebruiken zodat ze niet verbuigen (klopt voor die slappe hap). Dat is dus ook gelijk getackeld want bij die van ons hoeft dat niet. Je draait ze gewoon met de waterpomptang in (en uit) want ze blijven keurig netjes recht! Kwestie van het juiste materiaal!

 

Extra bijkomende voordelen (ook gratis):

Als de boel is gemonteerd kun je in een later stadium (mocht het nodig zijn) het spruitstuk gewoon demonteren zonder dat de koppen maar het geringste bewegen/verdraaien, ze blijven keurig in positie staan dus het spruitstuk kan simpel weer teruggezet worden.
Monteren bij een revisiemotor betekent automatisch dat de koppen ook in de juiste positie komen. Je kunt ze dan gelijk helemaal aandraaien
(23Nm, ze komen dan exact goed) en daarna het spruitstuk erop zetten, dat past dan precies. Die normale ingewikkelde methode is dan volstrekt overbodig!!! Had Citroën natuurlijk al moeten weten!

 

 

 

 

 

Een set tapeinden (6 stuks) van oerdegelijke kwaliteit. Prijs: 150 euro.

Met eendenvet krijg je 50 jaar!
Omdat ze ca. 5x zo sterk zijn als de originele krijg je 5 jaar garantie!

 

 

De twee kleine tapeindjes voor het vastschroeven van de uitlaatzijde van het spruitstuk hebben we van hetzelfde materiaal of in r.v.s (5 euro/stuk.)

Eventueel met aan één zijde m8 zodat je geen helicoil hoeft te plaatsen als het schroefdraad kapot is op die plek!!!

Elke Le Moteur Superieur is standaard voorzien van beide natuurlijk. 

Zie ook: koperen spruitstuk pakkingen. en gereviseerd spruitstuk.

 

 

 

Ons telefoonnummer is 040-2465020