Putcorrosie

Gevaarlijke remleidingen vaak goedgekeurd.

beginpagina

 

Een zeer vaak onderschat item voor de beoordeling van (de APK bestendigheid van) remleidingen is putcorrosie.

Volgens de APK-norm mag een geroeste remleiding worden goedgekeurd voor zover de roest geen materiaal heeft weggevreten. We spreken dan over oppervlakte roest die verdwijnt wanneer je het er eenvoudig kunt afvegen/borstelen. De remleiding verkeert dan nog in voldoende goede staat.

Is het een ietsje erger dan mag je op verschillende plaatsen van de leiding de roest weg krabben met een mesje tot op het metaal. Blijkt dat je zoveel moet krabben om de roest weg te krijgen, dat de leiding op die plaats dunner is geworden dan ie moet zijn, dan is dat een reden om de leiding af te keuren. Blijven er na het krabben zwarte puntjes over op het metaal dan moet je die weg schuren met een schuurpapiertje. Lukt dat niet, dan is er sprake van putcorrosie.

De roest is dan dieper (ook al is het maar een speldenprikje) het materiaal ingevreten. Meestal kun je niet beoordelen hoe diep en loop je een groot risico dat het dieper is dan je denkt met als gevolg dat er een situatie kan ontstaan dat je plotseling niet meer kunt remmen vanwege een lekkende leiding. En van de vijf leidingen lek en het is afgelopen met remmen, een eend heeft gn gescheiden remsysteem!

Denk vooral niet: Nou dat kleine beetje valt wel mee zo erg is dat niet, n miezerig klein zwart puntje is overdreven.

Juist dat kleine puntje is heel vaak de oorzaak van plotseling niet meer kunnen remmen!!!

 

Ook helemaal verkeerd is het om te denken dat het niet zo erg kan zijn omdat je eend nog goed remt.

 

Je eend blijft goed remmen totdat ergens een klein gaatje zit en dan is het afgelopen met remmen!!! Bidden kan dan nog wl (wel een beetje opschieten).

 

De leiding tectyleren zodat de APK het zwarte puntje niet ziet is natuurlijk het stomste wat je kunt doen.

 

Als je zelf de controle uitoefent kun je niet streng genoeg zijn want wij weten uit ervaring dat het bij nogal wat APK stations (en garages!!!) een ondergeschoven kindje is.

 

 

TIP:

De ergste roest zit vaak op de plaats waar de leiding vlak tegen metalen delen loopt of onder rubberen bescherm hoesjes!

 

Praktijk geval:

Een eend met ernstige putcorrosie (achter de veerpot) wordt APK-goedgekeurd. De eigenaar ontdekt dit en maakt bezwaar, hij voelt zich belazert door de garage (tevens APK station).

Commentaar:

Tijdens de APK keuring hoeft er niets te worden gedemonteerd dus hoeft ook de remleiding niet achter de veerpot uit zn plastic klemmetje te worden gehaald ter controle. Heb je het ooit zo zout gegeten???

Natuurlijk mag zon auto niet de weg op onder het voorwendsel dat ie veilig is. Gelul van een dronken aardbei dus. Omdat er ook nog wat andere dingen niet in orde waren is de eigenaar van de auto een procedure begonnen tegen de garage. De rechter stelde de eigenaar in het gelijk en de garage werd veroordeelt om de auto terug te kopen en alle proceskosten te betalen.

 

top

 

beginpagina