CILINDERKOPREVISIE 2CV6 UITGEVOERD ZOALS HET HOORT.

 Laatste update 13 maart 2024


beginpagina

 

   Niet het goedk oo pste  van het goedkoopste maar het beste van het beste! 

Om een beeld te krijgen van een professionele revisie hieronder uitleg. Omdat veel revisiebedrijven er met hun pet naar gooien onder het motto het is toch maar een eend zijn we verplicht geworden alles zelf te doen. 

Een paar voorbeelden zoals het niet moet:

             - Oude versleten geleiders laten zitten (zelfs met meer dan 1 mm speling),

             - Uitlaatgeleider verkeerd om uitgeperst (altijd krassen in gat vanwege koolaanslag)

                 - Geleiders niet geruimd na inpersen (door het inpersen wordt het gat te klein waardoor de klepsteel teveel weerstand heeft)

             - Te weinig voorspanning zitting (loslaten)

             - Draagvlak zittingen te breed (tot maar liefst 2.5mm), gegarandeert problemen!

             - Verkeerde zittinghoeken, (sluit niet goed af)
 
             - Uitlaatzitting niet loodvrij! Is dus niet vervangen!! 
( naderhand niet te bewijzen  ) 

             - Klepveren niet controleren, enz, enz,Bovenstaande is geen onnozele praat maar helaas harde werkelijkheid. Veel revisiebedrijven c.a. doen gewoon niet wat ze moeten doen en zijn alleen op zoek naar zoveel mogelijk geld in zo weinig mogelijk tijd. Is diep treurig en ook in "Eendenland" is dat de praktijk. Ze komen er mee weg omdat je bij aankoop niet alles kunt controleren en alleen kunt geloven wat er gezegd wordt. 
 

Bij een koprevisie doen we standaard altijd het volgende:

             -      Geslepen kleppen, ook de kopse kant van de klepsteel!

-      Nieuwe geleiders (tot op 0.01mm geruimd ná inpersen)  

-      Nieuwe seals

-      Nieuwe uitlaatzitting(zetel) loodvrij en keurig gefreesd onder de juiste hoeken en breedte van het draagvlak (max.1.8mm). Bovendien is de binnendiameter van onze zetel 1,5mm groter als de originele zodat de verbrandingsgassen makkelijker worden afgevoerd. 
Ook een kop die volgens Citroën loodvrij zou zijn
(vanaf '86) krijgt bij ons een nieuwe uitlaatzitting want de praktijk bewijst dat geen enkele eendenkop echt 100% loodvrij kan verdragen (na '86 wel een klein beetje maar daar heb je niks aan).
Daarom vervangen we ze altijd voor een LPG exemplaar (dat is de hardste kwaliteit, echt loodvrij, stelliet).

De inlaatzetel hoeft meestal niet vervangen te worden, natuurlijk frezen we daar wel weer de juiste afmetingen (draagvlak max. 1.45mm) en zittinghoeken. Loodvrij heeft daar geen extra waarde, die worden niet zo heet als de uitlaat.


            -    Nieuw schroefdraad (M8)* voor tapeindjes in uitlaatflens dus niet "opgefrist" (methode ik wil wel maar kan niet). 

-     Nieuwe tapeindjes uitlaatflens** R.V.S. en M7/M8 om spruitstuk vast te zetten (opfrissen doen we niet, zie vorig item). 

-     Uitlaatflens vlak geslepen* (is altijd een beetje soms veel ingebrand). We hebben nog geen enkel bedrijf gevonden die dit kunststukje ook doet/kan! Wij doen dit altijd standaard bij elke kop omdat een kleine beschadiging automatisch groter wordt. Daar hoef je geen moeite voor te doen, de hitte van de uitlaatgassen doet dat voor je hoe gering de beschadiging ook is.

IMAG0144.IMAG0141
                                                                                                                       Dit maken we er van. Tapeindjes met duim en wijsvinger zelf verder draaien.
Alleen een 100% vlakke flens kan 100% goed afsluiten!

-      Pasrand voor aansluiting cilinder geslepen (wie doet het ons na?)  
   Veel koppen hebben door de wamte van jaren
(flinke) schade op de aansluitrand  voor de cilinder. Vaak zie je dat pas als je een beetje materiaal wegslijpt (1e foto). Wil je geen ellende (lekkage), ook niet op termijn, moet die rand natuurlijk 100% vlak en onbeschadigd zijn. We slijpen dus net zolang (meestal 0.03 tot 0.05 mm) tot het oppervlak beter als nieuw is (2e foto). Veiligheidshalve doen we dat bij elke kop.
De methode met een cilinder met afgebroken koelribben is internetbroddelwerk van 2cv garage handige Harrie. Globaal is nooit goed, als je het doet moet je het goed doen, geen half werk.


     

 

-      Tuimelaars en asjes controleren op slijtage, indien nodig vervangen (ca. 20% valt af) en reinigen. Natuurlijk monteren we ze weer als de kop helemaal klaar is.

-      Klepveren meten en indien nodig vervangen (ca. 30% heeft te weinig veerkracht)

-      Slechte of gedeukte stoterbuisjes vervangen door eigen fabricaat 

                                  IMAG0308     

-   Bij elke kop leveren we een koperen pakking met 2 roestvrijstalen M7 moeren en idem veerringen. Dit zorgt voor betere afsluiting maar vooral dat de warmte makkelijker naar je spruitstuk kan trekken i.p.v. geblokkeerd te worden door die stomme "kartonnen" dingen uit China. Dat soort pakkingen zijn op internet zelfs extra dik te krijgen, dan wordt de warmte nog beter tegen gehouden en blijft dus in je kop zitten (niet doen dus, is oplossing van Hendrik Jan de tuinman).

                  IMAG0070 

  Revisie van een kop voor een zacht prijsje is boerenbedrog! Vraag wat er gedaan is en laat het op schrift stellen!!! Doet geen enkel bedrijf bij zo'n prijs want ze weten dat ze nat gaan! Aan de mededeling "dit is een goed(e) gereviseerde kop heb je niks" want dat zijn verkooppraatjes.

*            Ook een klein beetje inbranding geeft lekkage (zie ook gereviseerd spruitstuk). Het duurt wat langer, maar je krijgt het 100% zeker!
We nemen daarom geen risico en slijpen altijd een paar tiende weg
(wij kunnen dat als enige) zodat het oppervlak weer perfect glad is. Alleen een 100% vlakke en gladde flens kan 100% afsluiten. Bovendien zijn de flenzen bijna altijd krom (hol) getrokken van de warmte ook als ze niet ingebrand zijn. Je kunt dat controleren door er een schuifmaat op te houden. (Niet doen als je persé lekkage wilt)

**            De korte tapeindjes (natuurlijk r.v.s.) hebben aan de kant van de kop M8 en aan de kant van het spruitstuk M7 (eigen fabricaat). Als bijkomend voordeel kunnen ze harder worden aangedraaid (ca 24 Nm ipv 19 Nm). Inlaatboutjes wél 19 Nm! Niet vergeten: Beide na het warmdraaien natrekken!!!

Uiteraard reinigen ( ultrasoon + waterstralen) we alles zodat het geheel er ook weer als nieuw uitziet! Dat zijn onze koppen trouwens niet want ze zijn op alle fronten beter..

 
Als laatste krijgen ze een laagje zinkcompound, het oog wil ook wat, mooi hè?!


Bijna altijd hebben we een paar setjes op voorraad maar bel voor de zekerheid even. Gekleurde bougies zijn voor de foto.

We noemen dat cilinderkoprevisie 2.0 omdat het nergens (Nederland, België, Duitsland, Frankrijk ook het zuiden!!!, what everwere ga het maar navragen) zo gedaan wordt!!!
Nog iets wat alleen wij bieden: Jaar lang garantie!!!
En nog een extraatje: Natuurlijk zijn de tuimelaartjes gemonteerd.
Prijs per kop: 365 euro. Wel reviseerbare kop inleveren!
(Tuimelaars en kleppen mag je gewoon laten zitten.)
Prijs 2cv4 op aanvraag.

Degene die ons een kop laat zien die op dezelfde concencieuze wijze is gereviseerd krijgt 1000 euro!
Ook bedrijven
(al dan niet gespecialiseerd in koprevisie en/of 2cv's) nodigen we expliciet hiervoor uit (heeft zich nog steeds niemand voor gemeld).
Natuurlijk controleren we alles waar je bij staat.

Onze koppen zijn uiteraard gemerkt.

Reviseer je zelf je koppen kom dan even langs voordat je ze monteert. We meten dan gratis de afdichting terwijl je erbij staat. Zijn ze niet zo goed als je gedacht had, hoeven ze niet eerst gemonteerd (en vise versa). Spaart een hoop tijd!

TIP:
Schuur de scherpe rand van het uiteinde van de stoterbuisjes met waterproof 600 rond zodat de rand het brilletje niet beschadigd.
En controleer dan gelijk ook even of de plaats van het brilletje op het buisje egaal glad is (ook W.P. 600). Dat zijn de enige dingen die je zelf moet doen. 

Zie ook: Viton brilrubbers10 jaar garantie op lekkage en
T
apeinden cilinder/cilinderkop.

Gereviseerd spruitstuk
 

Dan nog een belangrijke tip om te voorkomen dat je ergens wordt belazerd:
We moeten vaak koppen reviseren die elders als gereviseerd verkocht zijn en zo lek bleken als een mandje. Naar je geld kun je dan fluiten. 
Ben je van plan om ergens een gereviseerde kop te kopen, vraag dan of ze er een stempel o.i.d. in zetten of een ander teken. Je kunt dan naderhand als ie toch niet goed blijkt te zijn tenminste bewijzen dat het dezelfde kop is en je geld terug eisen. Doe je dat niet dan krijg je vaak te horen dat het niet de kop is die ze hebben geleverd.


Een kop die goed gereviseerd is kan makkelijk een jaar mee dus die garantie moet gegeven kunnen worden, daar bestaan geen smoesjes voor. Krijg je dat niet schriftelijk, weet je vooraf al dat je belazerd wordt! !!!!!!!!!

Het is niet leuk dit te moeten schrijven maar helaas is deze waarschuwing noodzakelijk in eendenland. 

 

beginpagina

De Eendengarage: Eerlijk, duidelijk en eerste klas reparaties !!! tel: 0031(0)40-2465020