ZELFDENKEND KOELSYSTEEM VOOR EEN EEND

 

KAN NIET BESTAAT NIET.

Thermostatische koeling.

DEZE PAGINA IS VOLLEDIG HERZIEN OP:

13 JANUARI 2019

beginpagina

 

Inleiding:

De oliekoeler van een eend werkt in veel gevallen eigenlijk te goed voor de motor. Dat heeft Andre gedaan omdat ie ook bij fikse hitte (Frankrijk, Spanje, Portugal e.d.) de motortemperatuur binnen de perken moet houden (en dat doet ie ook).

Zoals bij veel voordelen kleeft er ook een nadeel aan want als de omstandigheden veranderen van warm naar normaal of zelfs koud, blijft ie net zoveel koelen als wanneer het warm zou zijn. De enige invloed die je kunt uitoefenen is het plaatsen van het winterhoesje maar dat is veel te weinig. Het is te vergelijken met het sluiten van je voordeur als het kouder wordt, heb je geen verwarming zal het toch altijd te koud blijven binnen totdat de zomer weer aanbreekt en de deuren open kunnen.

Fors koelen is noodzakelijk als je veel warmte moet afvoeren maar dezelfde hoeveelheid koelen als het niet meer zo warm is levert problemen op. Daar bovenop krijg je ook nog eens een slechte smering omdat de olie te koud is om goed te smeren.

Een keertje teveel koeling en te weinig smering is heus geen ramp maar doe je het regelmatig krijgt je motor vanzelf de pest in.

Tel daar nog bij dat tegenwoordig veel mensen behoorlijk wat kilometers minder rijden en er is een structureel probleem ontstaan.

 

Het probleem:

Omdat de oliekoeler heel erg veel koelt, en dat dus ook doet bij een koude motor, verhindert ie het warm worden van de motor/olie. Zelfs de lauwe olie wordt weer afgekoeld waardoor het hele proces weer van voor af aan opnieuw begint.  Voordat de motor/olie goed op temperatuur is (tussen 80 en 110 graden) duurt het veel te lang. In de winter bij een paar graden vorst moet je meer als een uur plankgas rijden (en dat ook zo houden) om op 80 graden uit te komen. Om nog maar te zwijgen van stadsritjes want ook in de herfst/lente komt je motor/olie niet op bedrijfstemperatuur vanwege de te lage snelheid en/of kleine stukjes. De grote koelcapaciteit is dan dus een groot nadeel. (Denk niet dat wanneer je kachel warmte geeft dat je motor dan op bedrijfstemperatuur is want dat duurt veel langer, de meeste warmte komt van je uitlaatsysteem.)

Al met al genomen kun je een juiste temperatuur tussen oktober en april wel vergeten en grosso modo de rest van de tijd van het jaar maar hopen dat je niet teveel kleine stukjes hoeft te rijden om schade te vermijden want ook in de zomer ben je gauw nog een half uur kwijt voordat ie op bedrijfstemperatuur is.

Je zou eigenlijk in die situaties, je oliekoeler moeten kunnen uitschakelen tot aan het moment dat je motor goed op temperatuur is, dan kun je al veel ellende voorkomen. Uiteraard moet de olie dan wel kunnen blijven circuleren, gewoon een kraan dicht is te simpel gedacht.

 

De oplossing:

Met het voorgaande in gedachten zijn we gaan brainstormen over een oplossing en die hebben we nu gevonden.

Het probleem kunnen we tackelen door een sensor gestuurde afsluiter in de leidingen van de oliekoeler te plaatsen die de heen en retourleiding verbindt. Hij sluit ook de oliekoeler af en zorgt ervoor dat de olie die normaal de koeler in gaat weer terug de motor in gepompt wordt. De koeler heeft dan een by-pass, hij is uitgeschakeld!

Olie die dan bij de unit aankomt is dan al een beetje warm geworden en kan verder opwarmen omdat ie zonder koeling opnieuw gebruikt wordt.

Binnen no time is op deze manier je olie/motor op bedrijfstemperatuur. Het geheel gaat nu werken als een regelsysteem. Wordt het warmer gaat ie verder open, wordt het kouder gaat ie verder dicht. Prettige bijkomstigheid is dat het binnen ook veel eerder warm is, hoef je niets voor te doen en krijg je er gratis bij! 

De gedachte is subtiel maar de praktijk was behoorlijk weerbarstig, we hebben gaandeweg heel wat hobbels moeten nemen en het heeft daardoor ook langer geduurd voor het echt zover was. Ons excuus aan de mensen die we het eerder beloofden.

 

De praktijk:

De meet en regelunit die dit klusje kan opknappen moet natuurlijk 4 aansluitingen hebben en die bestaat wel maar is veel te groot en is bovendien niet op een eend afgestemd.

Het systeem hebben we daarom aangepast om het precies dat te laten doen wat we in gedachten hadden en voor de behuizing hebben we een nieuwe (r.v.s.) op eendenmaat laten draaien. Daardoor kwam er een mogelijkheid om hem pal onder de oliekoeler te monteren (onzichtbaar). Toen hebben we de leidingen van de oliekoeler doorgezaagd en van knelkoppelingen voorzien. Op de plaats waar ze de motor in gaan hebben we zelf een passende messing adapter gedraaid van M16x1.5 naar 3/8".

 

De flexibele slangen:

Omdat geen enkele rubberen slang langdurig bestand is tegen meer dan 80/90 graden motorolie, normale r.v.s. slangen niet flexibel genoeg zijn en er maar erg weinig ruimte is onder de oliekoeler, hebben we voor speciale teflon slangen moeten kiezen met aangepaste slangpilaren/pershulzen en op maat gemaakt. Helaas een kostbare oplossing maar er is geen andere die op lange termijn blijft voldoen op die plaats. Uiteraard hebben de slangen wel een r.v.s. mantel. Op deze manier zijn ze tegen zowat alles bestand (150 bar, 260 graden, een zeer kleine buigradius en voldoende doorlaat).

Alle koppelingen hebben we natuurlijk vooraf met een speciaal borgmiddel ingesmeerd zodat ze niet ongeoorloofd los kunnen en zo kregen we dan een juweel van een zelfdenkend koelsysteem voor de eend.

De hele installatie is na montage gewoon met de grote rubberen lap af te dekken, is niks meer van te zien!

Mooi hè?!

 

Beveiliging:

De beveiliging van het systeem bestaat uit een aantal onderdelen, we vermelden ze afzonderlijk:

 

1.    De regelunit hebben we zo gemaakt dat ie automatisch in de stand 100% koelen gaat staan wanneer er iets in kapot zou gaan. Dat gebeurt natuurlijk niet want we hebben het hier niet over "Hendrik Jan de tuinman kwaliteit" maar het voorkomt de onterechte klacht dat een motor door ons systeem voortijdig naar de eendenhemel zou zijn gegaan.

2.    Indien er een slang kapot gaat (bijna onmogelijk) of een koppeling gaat lekken (nog idioter) maar ook als er om een andere reden geen oliedruk meer is, gaat automatisch je oliedrukcontrolelampje op het dashboard branden.

3.    Als om wat voor reden dan ook de olietemperatuur de 115 graden overschrijdt, gaat het controlelampje van het remvloeistofniveau branden. Dan weet je ook dat er ergens niet klopt. Misschien dat je (boven de +10 graden) vergeten bent je winterhoesje eraf te halen, je met langdurig plankgas rijden op een snikhete dag je motor aan het overbelasten bent, je ventilator gebroken is, te weinig remvloeistof hebt of iets dergelijks (krijg je er allemaal gratis bij). Dit lampje heeft vanaf nu dus twee functies!!

 

Voor de beveiliging zijn dus geen extra toeters of bellen nodig, je dashboard blijft helemaal origineel.

Dus ook de beveiliging zit helemaal snor!

Motorolieniveau moet je wel net als altijd blijven controleren, daar valt niks op te bedenken zelfs niet door ons!

 

Verdere bijzonderheden:

Omdat we gespecialiseerd zijn in het onmogelijke (Het is nog nét geen wonder, alhoewel het kiele kiele is.) was dit wel weer een passende uitdaging voor ons. Het hoeft geen betoog dat we het niet zonder trots melden! Het proto-type van dit systeem hebben we gemonteerd op de Dyane van Gerard en werkt perfect, je wordt er helemaal blij van (als een kind zo gelukkig is ie). Als Andre het had bedacht had ie het standaard gedaan!

We zetten alle pluspunten even op een rijtje:

 

-        motor/olie snel op bedrijfstemperatuur*

-        temperatuur kan niet onder ca. 90 graden zakken***(ook niet bij lage snelheid of kleine stukjes)

-        altijd constante temperatuur****

-        altijd optimale koeling en smering

-        minder verbruik

-        vèèèèl minder slijtage

-        betere verwarming (binnen eerder warm)

-        veel minder kans op condens/water in de olie/motor

-        geen ramp als je je winterhoesje vergeet (wel doen hoor)

-        langere levensduur van de motor

-        betere motorprestaties ook bij niet gereviseerde motoren

-        geen elektrische voeding nodig (werkt dus altijd)

-        inclusief uitgebreide beveiliging (motortemperatuur, oliedruk en uitval)

-        har(t)(d)verwarmend koelsysteem!!!

-        onderhoudsvrij

-        kwaliteitsklasse: De Eendengarage

 

Als de olietemperatuur boven de 80 graden komt gaat de afsluiter een beetje open en kan er ook wat olie door de oliekoeler die daar dan wordt afgekoeld. Hoe hoger de temperatuur wordt hoe verder dat ie open gaat. Bij ca. 90**graden is ie helemaal open, alle olie wordt nu gekoeld zoals normaal. In de winter komt dat niet voor, een heel klein beetje open zo nu en dan is ruim voldoende.
(In mei 2023 hebben we de afstelling een ietsje verandert naar ruim 100 graden omdat dat wat beter is voor je motor.) 

In de zomer is je motor natuurlijk ook veel eerder op temperatuur, kost niks extra en krijg je er gratis bij. Zonder deze regeling heb je een half uur slechte smering en na het terrasje o. i. d. weer hetzelfde want ook in de zomer is ie niet zomaar even op bedrijfstemperatuur vanwege de (te) grote koelcapaciteit.
 

Garantie:

Omdat we alleen 100% kwaliteits onderdelen hebben gebruikt/laten maken en het systeem zelf hebben ontworpen en gemaakt geven we 5 jaar schriftelijke garantie.

Daar boven op geven we ook nog eens gegarandeerd-blij-garantie voor motor en eigenaar én de garantie dat je eend onder alle omstandigheden zin heeft om een ritje te maken, al is het maar voor een paar minuten.
 

Algemeen:

Zelf zijn we er heel erg over te spreken (eufemisme) en melden nog dat het nu verkrijgbaar is.

Voor de nieuwsgierigen hieronder een foto.

 

 

Het zelfdenkend koelsysteem op een Le Moteur Superieur 

Warm aanbevolen.






ACHTERRUITSTICKER



Prijs:  

Standaard eenden 1185 euro inclusief achterruitsticker, BTW en olie verversen.

Dyane, mehari, ami en kitcars e.d. meerprijs afhankelijk van de extra tijd.

 

*      Afhankelijk van condities; Temperatuur, snelheid, kleur en aantal stoplichten, etc, etc, : Een paar minuten.

**    De olietemperatuur is in de motor ietsje hoger!

***  In de stad enkele graden lager.

****Vanaf ca. 105km/u is de temperatuur te regelen met je rechtervoet, daaronder doet het systeem het voor je.

 

Zie ook: Turbo koeling    en     Olietemperatuurmeter

 

 

Ons telefoonnummer is 0031 (0)40-2465020