logo eendengarage in eindhoven voor je eend, transat, dyane, mehari en ami

beginpagina

WIELEN BALANCEREN EN SPORING STELLEN

Nogal eens onderschatte item’s bij de eend zijn het balanceren van de wielen (eigenlijk de banden) en het stellen van de sporing. Hieronder een korte uitleg van beide onderwerpen.

BALANCEREN

Het balanceren zorgt ervoor dat de wielen over de hele omtrek even zwaar zijn en dat zorgt er weer voor dat je eend bij een wat hogere snelheid niet gaat bonken. Er wordt vaak beweerd dat dit bij een eend niet nodig is omdat ie toch niet zo hard kan rijden. Dit klopt tot op zekere hoogte maar hangt sterk samen met de mate van onbalans en de snelheid van de auto. Een relatief lage snelheid en weinig onbalans geeft geen of weinig ongemak.
Uit de praktijk weten wij dat een onbalans van ongeveer 30 gram al behoorlijk irritant kan zijn vanaf 90 km/u. De een(d) heeft daar meer last van dan de ander en de last wordt ook erger bij ruimer wordende fusees. Een aardige indicatie krijg je als je stuur niet rustig stil staat als je het loslaat bij de genoemde snelheid. Ook bij 120 km/u moet je stuur niet trillen en moet je het los kunnen laten zonder dat er gekke dingen gebeuren. Onbalans valt niet vast te stellen zonder dat de wielen snel draaien dus pas tijdens het balanceren kun je concluderen dat er sprake is van (te)veel onbalans.


Om moeilijkheden te voorkomen balanceren wij dan ook altijd standaard bij het vernieuwen van een band. Je hoeft daar niet om te vragen, wij vinden dat het hoort bij het monteren van een nieuwe band.

Zelfbalancerende wielen bestaan niet!!! Het is onzin van een bedrijf wat geen goed balanceerapparaat heeft. Laat je niks wijs maken!!

SPORING

Het controleren van de sporing van de voorwielen (vaak wordt dit onterecht uitlijnen genoemd) is iets wat bij veel eenden een stiefkind is. We durven dit rustig te beweren omdat minimaal de helft van de eenden die voor de eerste keer bij ons komt een verkeerd afgestelde sporing heeft. Het is eigenlijk diep treurig, maar het ís helaas wel zo. We hebben al vaker gedacht dat dit door bepaalde garages niet wordt opgemerkt want je voorbanden slijten zo veel harder!!!
Afgezien van de banden slijtage heeft je eend een slechte wegligging
(een doodzonde bij een eend), stuurt hij belabberd (ook geen kleine zonde), is het benzine verbruik hoger, en kun je bij het achteruitrijden, afhankelijk van de mate van toespoor, flink in de problemen komen omdat het stuur uit je handen kan slaan (dit zou de hel kunnen betekenen). Bovendien kan bij een flinke toespoor je eend tijdens hard remmen de juiste richting niet meer houden wat weer kan leiden tot allerlei doldwaze capriolen (we maken soms een geintje in ons taalgebruik, je weet wel wat we bedoelen).

Wat wordt nu bedoeld met de sporing?

Met de sporing wordt bedoeld het verschil in afstand tussen de voorkant van je voorwielen (velgen) en de achterkant van je voorwielen (je eend -behalve de wielen- wegdenken en zelf boven je wielen hangen)
Bij toespoor wijzen de voorwielen naar elkaar toe.(
/ \ ) De streepjes zijn je wielen.

Bij uitspoor wijzen de voorwielen uit elkaar           ( \ / ) De streepjes zijn je wielen.

Een juist afgestelde sporing is een waarde tussen de o en 3mm uitspoor(hieruit volgt dat je dus nooit toespoor mag hebben), waarbij aangetekend moet worden dat je eend o.a. vanwege slijtage altijd iets toespoor ontwikkelt. Voor een goede wegligging moet je dus altijd iets uitspoor hebben.

Omdat het heel erg moeilijk is je sporing zelf te meten geven we een voorbeeld hoe je zelf GLOBAAL kunt constateren of je eend toespoor heeft. Er zijn nogal wat uitzonderingen op deze regel dus je mag je hier niet op blind staren.
Bij een snelheid van ca. 90km/u volgas geven en tijdens het accelereren controleren of je stuur nog net zo makkelijk draait als tijdens de constante snelheid. Dit controleren moet heel nauwkeurig gebeuren, je moet je stuur met twee vingers voorzichtig vastpakken en een klein stukje
(in de omtrek van je stuur gemeten ongeveer 3cm) heen en weer draaien. Probeer dit een paar keer en je zult op een gegeven moment voelen wat het verschil is. Als je er niet uitkomt weet dan dat controles bij ons altijd gratis zijn. Bovendien, voor teveel uitspoor bestaat zo’n test niet.
Als je stuur tijdens het accelereren vaster staat dan tijdens de constante snelheid is de kans groot dat je toespoor hebt. Zo niet, dan heb je veel(radiale)speling op je fuseepen(nen) en ben je bijna verplicht om, volgens de wet tot behoud van ellende, eerst je fuseepen(nen) te (laten) vervangen.

Uit het leven gegrepen:

We komen waardes tegen variërend tussen de 25mm toespoor en 30mm uitspoor!!!
Onnodig te vertellen dat dit een pracht van een scheef afgesleten band oplevert en krankzinnig dat je met zo’n eend de weg wordt opgestuurd!!!

Overigens is een foutief afgestelde sporing geen A.P.K. afkeur…, we leven in een rare wereld.

Eenden met een correct afgestelde sporing rijden vaak harder en trekken beter.

top

beginpagina

De Eendengarage: Eerlijk, duidelijk en eerste klas reparaties !!!